Zet je meest coole zonnebril op, draai je pet scheef en laat je helemaal meeslepen door de “Bass Drum”-, “Snare Drum”- en “Hi-Hat”- sounds van de Beatboxflute!
De term “Beatboxen” is afgeleid van het nabootsen van de eerste generaties drummachines, in het Engels bekend als ‘beatboxes’, die vooral in de jaren ’80 van de vorige eeuw populair waren. Het is de kunst van het produceren van drumbeats, ritmes en muzikale geluiden met behulp van de mond, lippen, tong, stem, neus en keel. Passen we deze “vocale percussie” toe op de Boehm-fluit, dan spreken we van Beatboxflute.
Een uitvinder van de Beatboxflute-technieken kunnen we niet echt aanduiden. Vele van de technieken werden reeds eerder door componisten gebruikt, denken we maar aan een “ch”-articulatie, flatterzunge, meezingen met de fluit, hoorbaar ademen enz. , maar zonder de bedoeling om effectief drumbeats na te bootsen – wat toch een voorwaarde is om van beatboxen te kunnen spreken.
In het begin van de jaren 2000 begint het Flutebeatboxen op te komen. De eerste gedocumenteerde vermelding van Beatboxflute vinden we in 2004 in een artikeltje uit “The San Francisco Jewish Weekly”: “Tim Barsky en Kid Beyond (ook bekend als Andrew Chaikin) zijn absolute top in het beatboxen. Maar uniek is dat Barsky dit niet alleen met zijn mond doet: hij doet het ook met de fluit, waardoor hij absoluut unieke jazzy muziek maakt.”

Veruit de belangrijkste pionier in het Flutebeatboxen is de Amerikaanse fluitist Greg Pattillo. Op zijn YouTube-kanaal zijn een massa filmpjes van hem te vinden met voorbeelden en uitleg hoe je kan dit kan leren. Hij heeft er zelfs een hele methode voor geschreven.
Het fragment van vandaag laat dan ook een compositie van hem horen “Three Beats”. Het werk werd besteld door de Amerikaanse “National Flute Association” voor de 2011 “High School Soloist Competition”. Het is de winnares van deze wedstrijd – de 15-jarige Annie Wu – die het werk speelt. Het werk heeft 3 deeltjes (de 3 beats) die op mekaar aansluiten:
- Mysterious
- Brisk and crispy
- Rowdy
Toch 1 gouden raad als je dit zelf gaat proberen – warm je tong en je lippen eerst op zodat ze niet in de knoop raken…