… is de bijnaam van Sir James Galway (°1939), één van de bekendste fluitisten uit de 20ste eeuw.
Galway werd geboren in Belfast (Noord-Ierland) waar hij samen met zijn broer opgroeide. Zijn vader, die zelf fluit speelde, werkte tot het einde van de Tweede Wereldoorlog op een scheepswerf en bracht na de oorlog nachtdiensten door met het schoonmaken van bussen, terwijl zijn moeder, een pianiste, in een vlasverwerkend bedrijf werkte.
Omringd door een traditie van fluitbands en vele vrienden en familieleden die het instrument bespeelden, leerde hij op negenjarige leeftijd fluitspelen van zijn oom en werd hij lid van diens fluit- en drumcorps.
Op elfjarige leeftijd won Galway de junioren, senioren en open fluitkampioenschappen in Belfast in één dag! Zijn eerste instrument was een Ierse fluit met vijf kleppen en pas op twaalf- of dertienjarige leeftijd kreeg hij een Boehmfluit.

Galway ging fluit studeren aan het Royal College of Music bij John Francis en aan de Guildhall School of Music bij Geoffrey Gilbert. Daarna studeerde hij korte tijd aan het Conservatorium van Parijs bij Gaston Crunelle. Toen hij in Parijs was, vroeg hij om lessen van de beroemde Franse fluitist Jean-Pierre Rampal, die hem advies aanbood over zijn spel, maar vond dat hij al een te goede fluitspeler was om zijn lessen nodig te hebben.
Galway speelde in diverse orkesten en werd van 1969 tot 1975 eerste fluit in het beroemde Berliner Philharmonisch Orkest onder leiding van Herbert von Karajan. Tot verbazing en ontsteltenis van Karajan besloot Galway na een periode van enige onenigheid dat hij zou vertrekken om een solocarrière na te streven.

Ondertussen heeft hij (volgens zijn eigen website) een enorme discografie met 98 albums op zijn naam staan en zijn er reeds meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht, speelde hij concerten in zowat alle landen van de wereld, trad hij op in diverse televisieprogramma’s en is zelfs te horen in de filmmuziek van “Lord of the Rings”. Daarnaast is hij nog steeds actief met lesgeven en promoten van fluitmuziek.
In 2001 werd hij door Koningin Elizabeth tot ridder geslagen en sindsdien mag hij als sir benoemd worden.
Zoals bij elke artiest zijn er voor- en tegenstanders van zijn manier van uitvoeren, maar wat je zeker niet kan ontkennen is wat hij betekend heeft voor de populariteit van het mooiste instrument ter wereld. En eerlijk, moest mijn vader geen LP’s van hem in de platenkast gehad hebben, denk ik niet dat ik jullie nu fluitles zou geven …
Als je zijn naam intypt in YouTube kan je een massa aan opnames vinden in alle mogelijke stijlen. Bekijk (en beluister) ook eens zijn eigen YouTube-kanaal. Laat me gerust weten in een commentaartje welke opname jou het meest kan bekoren !
Ik koos voor jullie het volgende filmpje waarin hij je een heel duidelijke vraag stelt: Heb je je toonladders al geoefend vandaag? Hij deed het – en het maakt een echt verschil – luister zelf maar (en ga nadien dadelijk aan de slag) !