Een miniatuurtje door Resmini

Vorige week had ik het over “Spiegel im Spiegel” van Arvo Pärt. Deze week opnieuw een klein pareltje voor fluit solo van deze componist uit Estland: “Estländler für Flöte”.

Net als het pianostuk “Für Anna Maria” werd ook de solo fluitminiatuur Estländler “in opdracht” gemaakt voor een jong meisje dat op dat moment fluit studeerde. Het werd voltooid voor de verjaardag van een meisje genaamd Frauke, een klasgenootje op de basisschool van de oudere zoon van de componist, Immanuel.

Een deel van het handschrift

Het stuk vond zijn definitieve en meer ontwikkelde vorm in 2006, voor een collectie voor fluit solo getiteld “Flute Project” en gepubliceerd door Universal Edition in 2007. De collectie werd geïnitieerd door vier fluitisten van vier prestigieuze orkesten (Concertgebouworkest – Emily Beynon, Chicago Symphony Orchestra – Mathieu Dufour, Berliner Philharmoniker – Emmanuel Pahud en het Tokyo Philharmonic Orchestra – Kazuchi Saito). In samenwerking met Universal Edition werden solofluitcomposities besteld bij vijf verschillende componisten. Estländler is dus de bijdrage van Arvo Pärt aan dit project.

Het muziekstukje heeft zijn titel en dansachtig karakter in ¾ maat gekregen van de Oostenrijkse volksdans Ländler, maar met het woordspel Est en Länd(l)er verwijst de componist naar zijn thuisland Estland. (Vandaar ook de titelafbeelding bij deze post – het zijn de vlaggen van Estland en Oostenrijk bij mekaar gebracht).

De versie die ik voor jullie uitkoos is gespeeld door de 15-jarige (in 2015) Emma Resmini. Deze erg talentvolle Amerikaanse fluitiste ging naar een kindermuziekles toen ze 3 jaar oud was. Ze herinnerde zich dat de leraar aan het einde van de les alle lichten uitdeed en fluit speelde, iets wat Emma erg leuk vond. Ze zei dat ze op die leeftijd echt “niet veel praatte, maar door het huis begon te lopen alsof alles een fluit was.” Haar ouders kochten een fluit voor haar en ze begon als 3-jarige (!) samen met haar moeder Suzuki-fluitlessen te volgen. Sindsdien “sloeg ze geen dag over” om op haar fluit te oefenen (!!!) en nu speelt ze concerten overal in de wereld !

Emma Resmini

Is ze voor jou ook een voorbeeld van wat je kan bereiken als je dagelijks voldoende tijd besteed aan het bespelen van je instrument ? Kijk en luister ook maar eens op haar eigen YouTube-kanaal ! In een interview las ik nog volgend advies van haar voor jou: “Ik zou zeggen, als je heel hard je best doet en je denkt dat je nergens komt, geef dan niet op – het kost tijd.”

Hier kan je een reactie geven:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This site is protected by wp-copyrightpro.com