Epirus

Epirus is de naam van een van de dertien regio’s van Griekenland.  Het beslaat het noordwestelijke deel van het Griekse vasteland en is het bergachtigste gebied van Griekenland.  Het is eveneens de geboorteregio van Dinos Constantinides.  Hij werd geboren in Ioannina, Epirus – Griekenland, op 10 mei 1929, en werd in 1966 Amerikaans staatsburger in New Orleans, Louisiana. Hij volgde zijn opleiding in Griekenland aan de conservatoria van Ioannina en Athene. Hij studeerde viool bij de Nederlandse professor Tony Schultze aan het Hellenic Conservatory en bij de legendarische kamermuzieklerares Leda Kouroukli, leerling van Nadia Boulanger, aan het Conservatorium van Athene.   In de Verenigde Staten volgde Constantinides les aan de universiteiten van Indiana en Michigan State (Ph.D. in Composition) en de Juilliard School. In 2010 ontving hij een eredoctoraat in de muziek van de Universiteit van Macedonië in Thessaloniki, Griekenland.  Constantinides overleed op 92-jarige leeftijd op 20 juli 2021.

Dinos Constantinides (1929-2021)

Zijn muziek is over de hele wereld uitgevoerd. Hij schreef meer dan 300 composities, waarvan de meeste gepubliceerd, voor alle isntrumenten, waaronder zijn opera “Intimations”, winnaar van twee prijzen; zijn opera “Antigone”; en zes symfonieën, waarvan Symfonie nr. 2 hem de Artist of the Year Award van Louisiana opleverde. Hij ontving vele beurzen, opdrachten en onderscheidingen.

Constantinides’ liefde voor Griekse volksmuziek dringt door in zowat al zijn werken. Zijn vader Demetrios speelde de volksmelodieën uit zijn dorp Marmara, in Epirus, Griekenland, op het gehoor op de viool. De componist zei: “Nu, na zoveel jaren, herinner ik me de manier waarop hij muziek maakte en ik kijk naar de geluiden die hij vroeger maakte als de bron van mijn inspiratie. En ze worden in overvloed gebruikt in mijn muzikale composities.”

“4 Songs for Epirus” voor  fluit en piano (of melodische percussie) werd geschreven in 2012 en bevat vier liederen gebaseerd op poëzie van Chrysanthi Zitsea. De inspiratie komt van scènes in Epirus, Griekenland, de geboortestreek van de componist: Songs in the Old Manner – The Dance – Delphic Hymn – Fiesta.

We beluisteren vandaag het eerste deel: Songs in the Old Manner.  Centraal staat een snelle Griekse dans in de maat van 7/8.  Daaromheen ontplooit zich als een zachte mantel een heel lyrische melodie die je meevoert naar de zonovergoten stranden en berglandschappen van het Griekse Epirus.  Het werk eindigt zoals het begon: tegen de achtergrond van het luiden van een van de talloze Griekse kerkklokken hoor je een frêle fluitmelodie die de dag bij het eerste ochtendgloren opent en met het laatste avondlicht weer rustig neerlegt.

Iwona Glinka

We horen Iwona Glinka op fluit en Ewa Sarwińska op piano.  Deze Poolse fluitiste maakte in 1995 Athene tot haar tweede thuis.  Momenteel geeft ze les aan de Municipal Conservatories van Patras en Glyfada en aan de Ioannina University.  Ze was persoonlijk bevriend met de componist van dit werk.  Hij schreef zelfs “A Little Song for solo flute” in 2002 speciaal voor haar!

Kan het eerste deel je bekoren?  Zoek dan eens verder de andere delen op – zeker de moeite waard!

Hier kan je een reactie geven:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page