Op 21 juni 2022 om 11:14 stond de zon precies boven de Kreeftskeerkring. De langste dag van het jaar (en de kortste nacht ook). De Zonnewende of Solstitium speelt in diverse culturen een heel belangrijke rol met heel wat feesten waarbij muziek niet kan ontbreken.
In onze “schoolcultuur” valt dat moment meestal ongeveer samen met het einde van de examenperiode en is het de start van een welverdiende zomervakantie. Ook FLUITOMENAAL gaat even in zomerrust om in september de draad weer op te pikken.
Zomervakantie – de tijd dat vele mensen kleine of grote reizen maken, andere oorden opzoeken om tot rust te komen. En ook al blijf je thuis, met muziek kan je sowieso ook andere culturen verkennen. Zo neem ik jullie vandaag nog mee naar Japan om jullie kennis te laten maken met de Shakuhachi (尺八).
Deze traditionele Japanse fluit is meestal gemaakt uit bamboe. De naam shakuhachi betekent letterlijk “voet acht” en geeft de lengte van de fluit in voet aan: ± 55 cm. Ze heeft bovenaan vier vingergaten en op de achterzijde één duimgat. Ze wordt recht bespeeld, maar in tegenstelling tot een blokfluit ontbreekt het ‘blok’ en de luchtstroom die het geluid moet veroorzaken wordt door de bespeler op het labium gericht, waardoor de speler meer controle heeft over de klankkleur van de fluit. De mondstand is heel erg te vergelijken met die je nodig hebt voor je dwarsfluit.
De shakuhachi werd bespeeld door de monniken van de Fuke sekte in het Zen Boeddhisme. Ze kregen ook exclusieve rechten om het instrument te bespelen, enkel voor spirituele doeleinden (blaas-meditatie). De speciale rieten manden die de monniken droegen tijdens het spelen van de shakuhachi, zijn een symbool voor hun onthechting van de wereld!

In het volgende muziekframgent hoor je de shakuhachi samen met een ander typisch Japans instrument: de koto. Ik koos niet voor een traditionele melodie, maar voor een heerlijk zomers vakantiemelodietje met de toepasselijke naam “Summer”. Wie slaagt er in om tegen het einde van de vakantie dit melodietje mee te spelen op de dwarsfluit ? Of heb je een andere dwarsfluit – “zomerhit” ?