“Hemelse muziek”

Komende week, op 17 maart om precies te zijn, is het de Ierse Nationale Feestag, ook wel St. Patrick’s Day genoemd. Overal in Ierland wordt dit uitbundig gevierd met openluchtconcerten, kermis, een grote optocht en vuurwerk bij de rivier de Liffey in Dublin. 

In de Ierse volksmuziek is – naast veelgebruikte instrumenten zoals onder andere de Fiddle (viool), de Bodhrán (een Ierse trommel), de Uilleann pipes (Ierse doedelzak) en de Banjo – de fluit een steeds terugkerend instrument. We vinden in hoofdzaak 2 types terug:

  • de Tinwhistle: een rechte fluit, verwant aan de blokfluit

  • de Ierse fluit, heel nauw verwant aan onze Dwarsfluit.

Beide fluittypes kan je horen in het fragment van vandaag !

Ondanks de veelgebruikte naam is de Ierse fluit niet afkomstig uit Ierland. Het gaat eigenlijk om een Engelse versie van een houten dwarsfluit, aangepast door Engelse bouwers en daarna drastisch veranderd door de Engelse uitvinder en fluitist Charles Nicholson. Traverso’s, houten dwarsfluiten met een eenvoudig kleppensysteem, zijn niet bedacht met de volksmuziek als doel, maar werden voor dat doel aangepast door Schotse en Ierse fluitisten toen de klassiek geschoolde fluitisten in het midden van de 19e eeuw hun instrumenten vervingen door een modern instrument met het Boehm-systeem. De uit de mode geraakte oude instrumenten werden toen door de volksmusici opgepikt.

Catherine “Cady” Coleman is een Amerikaanse dame met Ierse roots die naast haar hobby – fluitspelen – een heel speciaal beroep heeft: Ze is namelijk astrounaut! En wat doe je dan als je voor 6 maanden de ruimte in wordt gezonden naar het ISS ? Juist, je neemt wat fluiten mee en je probeert in je vrije tijd zoveel mogelijk te spelen. (Een fluit 6 maanden moeten missen zou immers onoverkomelijk zijn!) Ter ere van St. Patrick’s Day speelde ze vanuit het ISS op 17 maart 2011 Ierse muziek om aan de feestelijkheden in Ierland deel te nemen.

Ongetwijfeld de fluiten (ze had ook nog een gewone dwarsfluit mee) die de langste reis gemaakt hebben (enkele milioenen kilometer)!

En wie weet – als jij mooi genoeg fluit speelt, geraak je misschien ook als astronaut de ruimte in en maak jij ook “hemelse muziek”. (Je mag dan wel niet heel erg gehecht zijn aan je mooie kapsel)

Hier kan je een reactie geven:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page