Hringflauta

De Hringflauta – Ringfluit of Cirkelfluit – is ontstaan als een project van Studio Brynjar & Veronika.  De cirkel heeft een diameter van 2,5 meter en bestaat uit vier met elkaar verbonden concertfluiten die met buisverbinders aan elkaar zijn gekoppeld. Deze opstelling en het bijzondere mechanisme van de fluit, stellen de fluitisten in staat nieuwe sonische dimensies te bereiken met complexe boventonen, interferenties, fluistertonen en luchtgeluiden.  Ze wordt bespeeld door vier fluitisten voor slechts één luisteraar in het midden van de fluit.  Voor de uitwerking werkten de kunstenaars nauw samen met de beroemde Parijse fluitbouwer Jean-Yves Roosen en Noémie Stadler en met fluitist Michael Schmid als adviseur.  Ze voltooiden de fluit in de zomer van 2016.  De fluit werd tentoongesteld in de Lafayette Anticipations – galerij in Parijs in de tentoonstelling “Joining Forces with the Unknown“.

Veronika Sedlmair en Brynjar Sigurðarson

Het kunstenaarsduo Veronika Sedlmair en Brynjar Sigurðarson vormen samen een Duits-IJslandse studio die momenteel gevestigd is in Berlijn, Duitsland.  Ze gebruiken verschillende media zoals tekeningen, fotografie, video, geluid en objecten. Hun werk is sterk verbonden met de omgeving van de IJslandse visserij en havens.  Hun belangrijkste doelstelling is het observeren en onderzoeken van culturele waarden en deze te vertalen naar (kunst)-objecten.

Beeld van de tentoonstelling Joining Forces with the Unknown
Beeld van de tentoonstelling Joining Forces with the Unknown

Tijdens een tiendaagse in-situ workshop in Flateyri, een klein afgelegen vissersdorpje in de Westfjorden van IJsland, ondergedompeld in en geïnspireerd door de IJslandse sfeer, verkenden fluitisten Michael Schmid, Bjornar Habbestadt, Marieke Franssen, Bettina Berger en componist Þráinn Hjálmarsson het potentieel van deze fluit. Het resultaat werd tijdens de tentoonstelling van de fluit regelmatig uitgevoerd.

tijdens de workshop in Flateyri, IJsland

Nog enkele beelden van dit unieke instrument:

De verschillende stadia van het in mekaar steken van het instrument: van koffer tot uitvoering

 

 

De cirkelfluit tijdens een optreden van Björk – bespeeld door het IJslands fluitensemble “Viibra”

 

Laat je vooral betoveren door de unieke klank van dit unieke instrument !

 

Extra video’s:  Wie een 3d bril heeft voor de smartphone kan werkelijk in het midden van de fluit gaan staan om te luisteren en rond te kijken …

Hier kan je een reactie geven:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page