Ich folge dir gleichfals

In de periode voor Pasen worden ieder jaar overal te wereld de beroemde “Passionen” van Johann Sebastian Bach uitgevoerd. Er is de monumentale Mattheüspassie (waarvoor je maar liefst twee koren en twee orkesten moet hebben om ze te kunnen uitvoeren), en de iets kortere Johannespassie (waarvoor 1 koor en orkest volstaat).

De Johannes-Passion (BWV 245) werd geschreven in 1724 en vertelt het passieverhaal – het lijden en sterven van Jezus – naar het Evangelie volgens Johannes.

Crucifix du Maestro della croce di Cortina (1280-1290), Palazzo Vecchio, Firenze

De eerste keer dat ik dit werk mee mocht uitvoeren was als bas in het koor. Ik luisterde toen vol bewondering naar de twee fluitisten die de sopraan in aria nr 9 “Ich folge dir gleichfals” (“Ik volg U eveneens”) in canon letterlijk op de voet volgen, er omheen cirkelen, haar vergezellen met vreugdevolle tonen, haar aansporen, bijsturen en haar niet verlaten.

Enkele jaren later zat ik (met trillende en zwetende handen) voor de eerste keer mee als fluitist in het orkest om samen met mijn toenmalige leraar de machtige fluit-solopartij vorm te geven. Wat een ongelooflijke ervaring.

En elk jaar luister ik de week voor Pasen naar deze aria, en speel ik hem toch nog maar een keertje door …

Sopraan: Tinneke Roseboom
Traverso: Emma Zoe Elkinson en Radka Kubinova
.

Hier kan je een reactie geven:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page