Into the Night

“Into the Night” is de meest recente compositie voor fluit en piano van Philippe Barnes.

Philippe Barnes is een multi-instrumentalist en veelzijdige muzikant, gespecialiseerd in Ierse en Keltische muziek. Uiteraard speelt hij deze muziek op de Thinwistle en de traditionele Ierse fluit (waarmee we vorig jaar kennis maakten in de blogpost “Hemelse muziek” – zoek maar eens terug op).

Philippe Barnes op traditionele Ierse Fluit

Philippe Barnes is zich echter ook gaan specialiseren in het spelen van Ierse muziek op de zilveren fluit (onze concertfluit) en door de jaren heen heeft hij de technieken geperfectioneerd die hij gebruikt om een ​​klassieke fluit te laten klinken als een traditionele Ierse fluit.
Hij schreef hierover dan ook een boek: “IRISH MUSIC ON THE SILVER FLUTE” (Ierse muziek op de zilveren fluit”). In dit boek met 12 hoofdstukken legt Philippe zijn versieringsmethodes uit en hoe je deze het beste in melodieën kunt zetten om je zilveren fluit te laten klinken als het echte traditionele instrument. Dit boek is zeker een aanrader voor al wie graag Ierse Folk speelt.

Daarnaast publiceerde hij samen met zijn vrouw Ali (die violiste is) ook twee bundels met traditionele Ierse “Tunes” – een onmisbare verzameling Jigs en Reels, Hornpipes, Barndances, Polkas, Slides, Waltzes en Slow Tunes.

De melodie voor zijn nieuwste compositie “Into the Night” is geschreven tijdens een tournee met de David Munnelly Band in Amerika in 2008/9.  Elk jaar speelden ze samen op het geweldige Walnut Valley Festival in Winfield, Kansas.  Na een paar geweldige dagen en nachten op het festival, gevuld met muziek en het ontmoeten van nieuwe vrienden, reden ze ’s avonds laat weg van het festival terwijl het nog steeds in volle gang was.  Deze melodie kwam voort uit dat gevoel van weggaan.

De opname werd pas uitgebracht op 2 februari jongstleden. Het is een prachtig stuk geworden dat vooral gebruikt maakt van het lage register van de fluit en de versieringen die genoteerd zijn om het werk het Ierse karakter te geven voelen heel natuurlijk aan voor “klassieke” fluitisten. Het is trouwens helemaal niet verboden om er naar eigen inzichten nog extra “Ierse” versieringen aan toe te voegen (maar daarvoor lees je best eerst even zijn boek natuurlijk).

Sluit je ogen en laat je meevoeren in de betoverende wereld van de Ierse muziek van Philippe Barnes

2 thoughts on “Into the Night

Hier kan je een reactie geven:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page