Pan en Syrinx (2)

Nadat we vorige week het verhaal van Pan en Syrinx konden beluisteren in het beroemde werk voor fluit solo van Claude Debussy – “Syrinx”, presenteer ik jullie vandaag een heel ongewone versie van dit werk.

Wie de naam Christopher Lee door Google haalt, komt steevast uit bij de wereldberoemde Engelse acteur die hoofdrollen vertolkte in onder andere  The Lord of the Rings en The Hobbit – trilogieën (Saruman).  Over de Amerikaanse fluitist Christopher Lee is echter heel wat minder te vinden.  Hij was van 1991 tot 2013 eerste fluitist van de “Toronto Philharmonia” en gaf Masterclasses in onder andere de Verenigde staten, Groot Brittanië, België, Italië, Oostenrijk, Peru, Brazillië, Costa Rica, Panama, Spanië, Honduras en Canada.

Christopher Lee

Met zijn “Retrograde” uitvoering van Syrinx van Claude Debussy – hij speelt het werk van achter naar voor (!) – schept hij een heel verrassende wereld. Dat het echt wel zo gespeeld is en niet gewoon opgenomen en achterstevoren afgespeeld, kan je merken aan de plaats van de aanzetten van de noot… telkens in het begin van de klank (zoals het hoort).

Als je de compositie van achter naar voor speelt, vertel je het verhaal dan ook omgekeerd?  Veranderen de rietstengels nu in een mooie nimf?  Of past deze uitvoering nog bij het oorspronkelijke verhaal?   Wat haal jij uit deze omgekeerde uitvoering? 

Wie weet spoort deze uitvoering je aan om andere werken eens “retrograde” uit te voeren! Soms kom je tot verrassende resultaten – Probeer maar eens!

 

Hier kan je een reactie geven:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This site is protected by wp-copyrightpro.com