Samenvloeiing

 

De samenvloeiing van 2 rivieren lijkt meestal een banaal gebeuren, maar in sommige gevallen gebeurt dit zonder dat het water van de twee stromen zich vermengt, wat resulteert in een spectaculaire combinatie van kleuren. Deze kleurenmix, die het water van elke waterloop aangeeft, ontstaat wanneer de rivieren verschillende sedimentaire materialen vervoeren wanneer ze vervuild zijn of een andere onderwatervegetatie hebben.

Encontro das Águas” is de samenvloeiing tussen de donkere (zwartwater) Rio Negro en de bleke zandkleurige (witwater) Amazone-rivier (in Brazilië stroomopwaarts van deze samenvloeiing de Solimões-rivier genoemd). Gedurende 6 km stromen de wateren van de twee rivieren zij aan zij zonder veel vermenging. Het is een van de belangrijkste toeristische attracties van Manaus, Brazilië. Dit fenomeen is te wijten aan de verschillen in temperatuur, snelheid en hoeveelheid opgeloste sedimenten in het water van de twee rivieren. De Rio Negro stroomt met een snelheid van bijna 2 km/u bij een temperatuur van 28 ° C, terwijl de Rio Solimões tussen de 4 en 6 km/u stroomt bij een temperatuur van 22 °C .  Het lichtgekleurde water is rijk aan sediment uit het Andesgebergte, terwijl het zwarte water, dat uit de Colombiaanse heuvels en de jungle in het binnenland stroomt, bijna sedimentvrij is en gekleurd door rotte bladeren en planten.

Er zijn nog tal van andere plekken op aarde waar dit bijzondere fenomeen te zien is.  Heel bekend zijn ook de samenvloeiing van de Jialing en de Yangtze in China, of die van de Drau en de Donau in Kroatië.  Over dit bijzondere fenomeen schreef Anže Rozman in 2012 een prachtig werk voor twee fluiten en piano: The Two Rivers.  Het werk is geschreven voor de Sloveense fluitiste Matej Zupan en de Kroatische fluitiste Renata Penezić en zoals de titel suggereert, is het stuk erg vloeiend van aard en gaat het over twee entiteiten die uiteindelijk samensmelten tot één. De twee fluiten wisselen gedurende het hele werk de melodie en begeleiding onderling en met de piano uit.

Anže Rozman

Anže Rozman (°1989), geboren en getogen in Slovenië, begon op negenjarige leeftijd met het improviseren van klassieke deuntjes en het componeren van zijn eigen muziek op de piano. In 2013 studeerde hij summa cum laude af met een graad in compositie en muziektheorie aan de Academy of Music in de hoofdstad van zijn thuisland, Ljubljana. Daarna reisde hij naar het buitenland om te studeren aan het Berklee College of Music in Valencia, Spanje, waar hij zijn masterdiploma behaalde met de hoogste onderscheiding in het componeren van muziek voor film, tv en videogames.  Zijn laatste project in Berklee trok de aandacht van de bekende filmcomponist Hans Zimmer, wat ertoe leidde dat hij in 2018 uitnodigd werd om naar Los Angeles te verhuizen om daar  als een fulltime componist te werken voor ‘Bleeding Fingers Music’, opgericht door Hans Zimmer, Russell Emanuel en Steve Kofsky.  Ondertussen componeerde hij muziek voor enkele spraakmakende BBC- series.   Als componist van concertmuziek is hij vooral bekend om zijn fluitmuziek en orkestmuziek.

We beluisteren een Live optreden in de Nationale Bibliotheek van Letland op 20 augustus 2020 door Trio Metamorfoze: Liene Dobicina en Zane Jurevica – fluit; Zane Rubesa – piano – met op de achtergrond de rivier die door Riga stroomt: de Daugava of  Westelijke Dvina

Hier kan je een reactie geven:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page