Sicilienne (Gabriël Fauré)

Een sicilienne (ook wel siciliano of siciliana genoemd) is een muziekvorm waarvan de naam is afgeleid van het Italiaanse eiland Sicilië, maar waarschijnlijk komt de vorm eerder uit de omgeving van Napels.

De sicilienne heeft een opvallend ritme en is meestal in een 6/8 (ook wel in 12/8) maat genoteerd. Kan je deze ritmes herkennen in het muziekfragment ?

Heel vaak is een sicilienne in een kleine tertstoonaard geschreven om de pastorale (of herderlijke) sfeer te benadrukken: ontspannen en rustig (maar soms ook wel wat eenzaam).

Er zijn heel wat siciliennes gecomponeerd voor fluit (bijvoorbeeld die uit een van de fluitsonates van J.S. Bach die in Vlaanderen en Nederland heel bekend werd door de vertolking van Thijs van Leer in 1976 op zijn album Introspection2), maar vandaag wil ik jullie een laten horen van Gabriël Fauré, een Franse componist die leefde van 1845 tot 1925.

Hij componeerde in 1892/1893 op bestelling van het Grand Théatre in Parijs orkestmuziek die als achtergrond moest dienen voor een theaterstuk van Molière. Hij bedacht hiervoor voor het eerst de melodie van deze sicilienne. Nog voor de eerste uitvoering van het toneelstuk plaats kon vinden, ging het theater echter failliet en de muziek werd nooit uitgevoerd.

Na 5 jaar, in 1898, besloot Fauré het thema te herwerken voor cello en piano. In hetzelfde jaar begon Fauré te componeren aan orkestmuziek voor een ander theaterstuk – Pelléas et Mélisande van Maurice Maeterlinck – en hij besloot de sicilienne ook hierin te gebruiken. in een eerst versie gaf Fauré de hoofdmelodie nog aan de hobo, maar in de definitieve versie van 1909 koos hij toch voor de fluit !

Er zijn van deze prachtige melodie heel veel verschillende bewerkingen gemaakt voor heel veel verschillende instrumenten. Ik koos voor jullie een versie met fluit (Stana Krstajic) en harp (Milena Stanisic) – een combinatie die altijd heel mooi samen klinkt en die volgens mij de herderlijke sfeer van deze muziek nog wat extra in de verf zet.

Bovendien is dit filmpje prachtig geïllustreerd door een aantal kinderen die getekend hebben wat ze in de muziek konden horen. Vanaf minuut 3.15 tot 3.30 is het beeld echter zwart… Maak jij een tekening over wat je in de muziek hoort? Ze echt in de video zetten, kan ik niet, maar ik zet jullie inzendingen met veel plezier hier onder de video bij !

Hieronder de ingezonden tekeningen van mijn leerlingen :

Helena dacht bij deze muziek aan een wandeling in een groot cactusbos. Knap gedaan Helena!

 

Voor Cecilia doet de muziek dan weer denken aan een lentewandeling met bloemen en een heerlijk zonnetje. Mooi getekend, Cecilia !
Heleen tekende een meisje dat bloemen plukt. Ze blaast er alle bloemblaadjes af waardoor die in de lucht door de wind worden meegenomen en een regen van kleur vormen. Geweldig idee, Heleen !

Hier kan je een reactie geven:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page