Sub-contrabasfluit(-en)

Met de Sub-contrabasfluit bespreken we een volgend lid van onze westerse fluitenfamillie. 

De naamgeving is een beetje verwarrend.  “Sub” betekend letterlijk “onder” – dus sub-contrabasfluit: onder of lager dan de contrabasfluit.  Er zijn dan ook verschillende versies in omloop:  Een instrument gemaakt in sol (een kwart onder de contrabasfluit in do en twee octaven onder de altfluit in sol) dat ook bekend staat als de dubbele contra-altfluit.  Deze fluit heeft een buislengte van ongeveer 3,4 meter.   Er bestaat ook een instrument in fa (een kwint onder de contrabas fluit in do). De versie in do (een octaaf onder de contrabasfluit) is algemeen bekend als de dubbele contrabasfluit of octobasfluit.  De buislengte van dit instrument bedraagt ongeveer 5,5 meter !

Het bereik van de sub-contrabasfluit in sol. Links zoals het genoteerd staat in de partituur, rechts zoals het werkelijk klinkt

De subcontrabasfluit wordt zelden gebruikt buiten fluitensembles. Op dit moment zijn subcontrabasfluiten alleen op bestelling verkrijgbaar bij gespecialiseerde makers zoals Eva Kingma of Kotato en Fukushima. Instrumenten van hogere kwaliteit zijn gemaakt van verzilverd of verchroomd metaal, hoewel polyvinyl ook vaak wordt gebruikt.

Een Sub-contrabasfluit in Do (links) en in F (midden) van Kotato & Fukushima Flutes. Ter fergelijking onze concertfluit aan de rechterkant.

Echt gespecialiseerd in het bespelen van deze lage fluiten is de Australische fluitist Peter Sheridan.  Hij is docent instrumentale muziek, performer en ‘Low Flutes’ specialist.  Zijn fluiten zijn te horen op verschillende opnames, waaronder Hollywood-soundtracks, new age grooves en elektronische soundscapes. Peter heeft tal van composities voor de lage fluiten laten schrijven door verschillende componisten en maakte verschillende opnames met het onafhankelijke platenlabel MOVE-records in Australië.

Peter Sheridan en zijn Sub-contrabasfluit

Op een concert in de “Tempe Center for the Arts” op 17 aug 2012 demonstreert hij hier de mogelijkheden van dit bijzondere instrument.

Hier kan je een reactie geven:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page