Taart met een boon

Misschien was je wel eens één van hen? Of ze klopten aan je deur en zongen hun blije lied met een draaiende ster in hun hand. Of zijn ze figuren in een verhaal en vervaagden ze met de tijd zodat hun lied niet langer in je oren klinkt?  De Drie Koningen met ene ster. Ze kwamen van heinde en ze kwamen van ver.  Drie wijzen uit het Oosten volgens een oud verhaal, die een ster aan de hemel volgden, hadden oog voor tekens. Een ster, net iets anders fonkelend dan de andere. 

Driekoningentaart met een boon

Wie dit gebruik nog kent proeft de zalige geur van amandel in de Driekoningen-taart,  die enkel op deze ene dag wordt gebakken. Het is het juweel van de bakker terugkijkend op een jaar lang hard werken en hopend op een vruchtbaar jaar. Maar pas op, er zit een boon in verstopt, je breekt er je tanden op als je niet hap na hap voorzichtig proeft van de goddelijke aroma’s, die eruit vrijkomen. Misschien krijg jij die ene boon en ben je even de vierde koning(in)?

Joachim Johow

Petra Krajčová, een jonge Slowaakse fluitiste (met nog heel wat andere talenten), vertolkt hier voor jullie het verhaal van de 3 Koningen.  “Three Kings” is een canon voor 3 fluiten en klavecimbel, geschreven door Joachim Johow (°1952), een componist die in Berlijn (Duitsland) woont en werkt.  De drie koningen lopen achter mekaar aan in dezelfde richting (vandaar de canon…) Het Koninklijke krijgt in de muziek gestalte door te kiezen voor de plechtige en statige stijl van een oude barokouverture met een klavecimbel als begeleiding.  Maar pas op voor de boon – op het laatst zitten er enkele stevige technische passages waar je je tanden wel eens op stuk kan bijten… 

Petra Krajčová

 

Petra heeft trouwens nog wel meer heel leuke fluitfilmpjes op YouTube staan (meestal met muziek van Joachim Johow – ze zijn immers goede vrienden).  Zoek maar eens op en laat me weten welk filmpje volgens jou het leukste is (door de muziek, of door de kledij, of door ….?).  Maar eerst veel luisterplezier met “Three Kings”.

 

Hier kan je een reactie geven:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page