Valentine

Hoe fantastisch zou het zijn om dit jaar op 14 februari eens géén geschenkje te kopen voor je geliefde, maar gewoon uit je fluit de mooiste melodie te toveren die je kan bedenken om je Valentijn alle eer aan te doen…

Het is echter niet altijd zo eenvoudig om zelf ter plekke een melodie te improviseren, maar gelukkig zijn er componisten die ons wat helpen bij het zoeken naar de perfecte muziek voor dit soort gelegenheden.

Zo bijvoorbeeld Henryk Mikołaj Górecki (1933-2010), een Poolse componist die in 1996 het werk “Valentine Piece op. 70 for flute solo and little bell” schreef, opgedragen aan de Amerikaanse fluitiste Carol Wincenc die het werk in première liet gaan op Valentijnsdag, 14 februari 1996 in de Merkin Concert Hall in New York. Een opname van dit concert heb ik niet kunnen vinden, maar de Poolse fluitiste Ewa Liebchen speelt deze minimalistische compositie ook wondermooi !

De compositie analyseren zou zeer interessant zijn, maar we gaan dat niet doen. Het is immers muziek die bedoeld is om rechtsreeks van hart tot hart te gaan.

Sluit je ogen … – … luister… – … en laat je verleiden!

Met welke muziek zou jij je geliefde willen verrassen? Ga je zelf iets bedenken? Zou je dit werkje kiezen? Of toch liever nog een andere compositie? Laat het me gerust weten in de commentaar! (Maar zorg wel dat je Valentijn het niet voor 14 februari te lezen krijgt – anders is de verrassing weg !)

Hier kan je een reactie geven:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page