Vier deuken !

Mijn hoed die heeft vier deuken,
vier deuken heeft mijn hoed.
En had hij niet die vier deuken
….

Een melodietje dat bijna iedereen ooit wel eens gezongen heeft, telkens herhalend met steeds 1 woord per zin minder tot er nog amper iets over bleef…

mijn —– —– —– —– —– —–
—– —– mijn —–
en had hij niet —– —– —–

enz. enz. enz. Wie zich vergistte, kreeg een “straf” …

De oorspronkelijke melodie van dit liedje is afkomstig van een Napolitaanse volksmelodie “O Mamma, Mamma Cara”, maar ze kreeg pas grote bekendheid toen de beroemde vioolvirtuoos Niccolo Paganini er 20 variaties op componeerde onder de titel “Il Carnevale Di Venezia”. De vele variaties verbergen als het ware de oorspronkelijke melodie, zoals ook de beroemde Venetiaanse maskers het gelaat van de drager verbergen tijdens het Carnaval!

Sinds Paganini zijn er ontzettend veel componisten die deze melodie gingen gebruiken om de meest virtuose variaties op te verzinnen. Ook nieuwe teksten kwamen in omloop – zo is ook het populaire kinderliedje “How much is that doggy in the window” gebaseerd op deze melodie en dus ook het “vier-deukenlied” waar we mee begonnen, en dat nog steeds in onze carnavalsstoeten te horen is ! Voor Fluit onthouden we vooral de versie van de Italiaanse fluitist en componist Giulio Briccialdi (1818-1881): “Variazioni sul Carnevale di Venezia, op. 78″.

Omdat Briccialdi op 2 maart geboren werd én omdat het dit jaar op 2 maart Aswoensdag is (het einde van Carnaval) – een eerbetoon aan de componist en zijn variaties op het Carnaval van Venetië! Hier voor u gebracht door Marcelle Zahra op piano en Boris Bizjak op fluit (Merk je dat hij geen metalen maar een houten instrument heeft met wel de gebruikelijke zilveren kleppen? Tegenwoordig wordt hout terug meer een meer gebruikt om fluiten te maken) En o ja, het melodietje komt pas na een kleine inleiding – even geduld dus …

Nu zou carnaval carnaval niet zijn als muzikanten met deze melodie geen gekke dingen zouden uitsteken tijdens een optreden! Een Venetiaans masker opzetten zag je al in de versie van hierboven, maar wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende versie voor 2 fluitisten op 1 fluit (Wel in een versie van Paul Génin – een andere componist die het melodietje gebruikte om variaties op te maken).

Of deze versie waarbij een heuse fluitenknoop gemaakt wordt met 24 gekruiste armen …

Misschien kan jij nog andere leuke versies vinden op youtube? Laat het me gerust weten !

Heb je een ander leuk idee om met Carnaval iets met je fluit te doen? Of speel je een ander Carnavalsliedje? Schrijf het gerust in een commentaartje!

Maak je liever een carnavals-fluit-tekening… stuur maar door !

En voor wie echt niet meer wist hoe het liedje eindigt:


En had hij niet die vier deuken
dan was hij mijn hoed niet meer !

Hier kan je een reactie geven:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page