Walvisgeluiden

Winne Clement – die je al kent van mijn artrikel over de Fujara op 24 september 2022 (https://www.diversitasnaturae.be/fujara/) – postte eergisteren (3 november) een opmerkelijk filmpje op zijn YouTube-kanaal: “The World’s Largest Flutes, made for the Soundtrack of the movie ‘The Whale’ by Darren Aronofsky” –  “De grootste fluit ter wereld, gemaakt voor de Soundtrack van de fillm “De Walvis” van Darren Aronofsky”

in de commentaar bij het filmpje schrijft hij:  “Deze enorme Boventoonfluiten heb ik gemaakt en opgenomen voor The soundtrack of the Movie ‘The Whale’ van Darren Aronofsky, met in de hoofdrollen Brendan Fraser, Sadie Sink e.a.  Componist Rob Simonsen (o.a. Stranger Things) vond op youtube wat oude beelden van mij over soortgelijke grote instrumenten, en vroeg me om een nieuwe versie van deze enorme boventoonfluiten te maken en op te nemen voor de filmmuziek.  Dit zijn fluiten! Geen trompetten of hoorns of didgeridoo.  De grootste kan worden verlengd tot 6 ~7 meter en dit lijkt een wereldrecord te zijn! Dus maakte ik per ongeluk ’s werelds grootste fluit!  Deze zijn uniek en niet te koop, maar ik maak ook veel andere houtblazers.”

Geprikkeld door dit bericht ik dus even op zoek:  1. Wat was het vorige record dan? 2. En wat is dan juist een “fluit” en wat is een “boventoonfluit” ?

Op de pagina van “Guinness World Record” vond ik na even zoeken: (https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/largest-flute

“The largest playable flute is 3.63 m (11 ft 11 in) in length and was achieved by Bharat Sinh Parmar, Charunsudan Atri Jay Bhayani, and 5 Navtanpuri Dham (all India) as measured in Jamnagar, India, on 25 December 2014.  The flute was used to play the Indian national anthem in a public performance.” – “De grootste speelbare fluit is 3,63 m (11 ft 11 in) lang en werd bereikt door Bharat Sinh Parmar, Charunsudan Atri Jay Bhayani en 5 Navtanpuri Dham (heel India) zoals gemeten in Jamnagar, India, op 25 december 2014. De fluit werd gebruikt om het Indiase volkslied te spelen in een openbare uitvoering.”

 

Het meest gebruikte systeem om muziekinstrumenten te classificeren is dat van  Erich von Hornbostel en Curt Sachs.  Het is gebaseerd op het mechanisme waarmee het geluid door het instrument wordt voortgebracht en werd voor het eerst gepubliceerd in 1914.  Daar vinden we de fluiten terug bij de Aerofonen: muziekinstrumenten dat voor de geluidsvoortbrenging een luchtstroom nodig hebben.  Verder lezen we in de definitie dat die lucht op een scherpe rand gericht wordt en daar gesplitst wordt zodat de lucht gaat trillen. (onderverdeling 421 in het systeem).  Een boventoonfluit is een fluit zonder vingergaten, waarin door verschillende blaasdruk de tonen van de natuurlijke toonreeks (de harmonieken of boventonen) worden gecreëerd.  

Nu even terug naar de fluiten van Winne Clement in het luisterfragment.  Wat denk je van de klank van deze instrumenten?  Kan je je de beelden van zwemmende walvissen al voorstellen?  ik ben in ieder geval al zeer benieuwd om de film te bekijken.  Zoals steeds wordt je commentaar onderaan erg gewaardeerd…

2 thoughts on “Walvisgeluiden

Hier kan je een reactie geven:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page